ACTUALITAT, Notícies del Món, Reportatges

L’operatiu pel rescat del petit Julen

El passat 13 de gener, en la petita localitat Malaguenya de Totalán, Julen, el petit infant de dos anys es va caure a un pou d’una profunditat de 107 metres quan estava jugant amb la seva cosina.

«Vam veure perfectament com es queia pel forat. Ella millor que jo (referint-se a la seva cosina), perquè estava més a prop», explicava el pare de Julen moments després de l’accident. Després de diversos intents fallits de la família per rescatar al petit, van trucar a emergències. En aquell moment, comença el rescat de Julen.

Des del primer moment, l’operatiu van tenir diverses dificultats, sobretot per les dimensions del pou i la seva localització. El pou per on va caure Julen tenia només 25 centímetres de diàmetre i els experts en rescat no hi cabien, per tant, no era un camí fàcil. D’altra banda, la localització era a un lloc on no hi havia permisos per fer tal obertura i l’accés era complicat.

Els bombers van ser els primers a anar a la finca per intentar rescatar a Julen, però es van veure incapaços i necessitaven l’ajuda d’unitats especials. L’endemà dels fets, troben una bossa de llaminadures que portava el nen en el moment de la caiguda a 73 metres de profunditat, però la mala notícia és que localitzen un tap de sorra que obliga a pensar en noves alternatives pel rescat.

Dimarts 15 els enginyers decideixen fer un túnel paral·lel i intervenen en aquest operatiu els miners de la brigada de salvament (Astúries). En inserir una càmera per veure l’interior del pou, es troben en el tap de sorra restes biològiques de Julen i descobreixen que el pou es va fer de manera il·legal.

El terreny i el mal temps actua en contra del rescat fent que l’excavació del túnel es retardés (en tres dies van poder excavar 15 metres). Després de 55 hores de treball, el dimarts 21 acaben la primera fase de la perforació. Entre dimecres 23 i dijous 24 els bombers inicien l’excavació manual per arribar a on es troba Julen. La matinada del 25, aquest rescat acaba amb el desgraciat desenllaç en trobar al cos sense vida de Julen.

Des de la redacció de 277 Junior Report volem mostrar el nostre suport i les nostres condolences a la família de Julen.

Lola Cervantes

Luna Lausín

Comentaris tancats.