OPINIÓ, Recomanacions culturals

“La Favorita”: una visió feminista de l’alta monarquia

Direcció: Yorgos Lanthimos

Guió: Deborah Davis, Tony McNamara

Fotografia: Robbie Ryan

Any: 2018

Duració: 121 min

País: Regne Unit

Gènere: Drama. Comedia | Comedia negra. Siglo XVIII

Actors Principals: Olivia Colman, Emma Stone i  Rachel Weisz

La pel·lícula se situa a l’època victoriana, a l’Anglaterra del segle XVIII. La història se centra en la vida de la reina Anna de Gran Bretanya, però sense recrear-se en els fets històrics. Ens dona detalls de la seva vida, com els 17 fills que va perdre al llarg de la seva vida i les guerres que va mantenir amb Espanya i França. També se centra en altres punts (un triangle amorós) sobre els quals no hi ha una certesa històrica: la relació que Anna va mantenir tant amb la duquessa Sarah Churchill, durant anys la seva més íntima confident i, la seva amant, Abigail Hill, que va decidir suplantar Sarah com a beneficiària dels sentiments de la reina.

La força de la pel·lícula es troba en els diàlegs entre les tres protagonistes, amb toc sarcàstics i enginyosos. “La Favorita” es converteix en una de les pel·lícules més divertides de l’any. Cal ressaltar la seva originalitat, una relació homosexual a la cort anglesa del segle XVII, és un gran tema que hipnotitza i trenca amb tots els estereotips. El gran toc del llargmetratge és que en tot moment són les dones les que controlen el poder, i la seva “trama” no depèn de cap home.

Per altra banda, la fotografia de la pel·lícula t’endinsa per complet dins la història. Una polidesa meravellosa en la llum de cada plànol i la idea de dividir la història en diferents capítols sota títols molt enginyosos és una tècnica narrativa que atrapa a l’espectador. Visualment es pot definir en una paraula: impressionant. A més a més la música s’adapta perfectament a cada plànol, sentiments dels personatges i la combinació de la fotografia i la música; et posa els pèls de punta.

La interpretació de les actrius és espectacular. Per una banda, tenim la gran evolució del personatge d’Abigail Hill, interpretat per Emma Stone. Al principi t’identifiques amb ella, sents fins i tot pena i compassió per la seva posició de criada dins de palau, però, a mesura que la història avança, t’entra ràbia cap a ella i desitges que tothom se n’adoni de com és realment. La seva antagonista Sarah Churchill (Rachel Weisz) se’ns presenta d’una forma totalment contrària. L’evolució que viu Rachel Weisz a la pel·lícula ens permet veure la gran interpretació de l’actriu. Comença amb una actitud reservada i controladora i, a poc a poc, veiem que no és tan freda com pensàvem. Mostra els seus sentiments gradualment, i al final el personatge ens captiva de tal forma, que ens identifiquem amb l’amor que sent cap a la reina Anna.

Per últim, Olivia Colman brilla per ella sola. Personalment és una de les millors interpretacions que he vist mai en escena; està formidable i mereix un premi pel seu gran treball. El seu personatge és pla, a diferència que les seves coprotagonistes; però, podem dir que és el més complet de tots; ens entristeix, ens fa riure, ens commou.

En conclusió, “La Favorita” és una obra mestra que mereix un reconeixement en l’àmbit cinematogràfic. És una experiència completa que ens emociona en tots els sentits i ens deixa formar part de la història d’amor que viuen les tres protagonistes. La recomano per la delicadesa a l’hora de tractar els temes en pantalla i la impecable tècnica que utilitza el director per transmetre emocions. A més a més crec que s’aprèn molt sobre la vida de les dones d’anys enrere i et diverteixes amb cada un dels personatges.


Comentaris tancats.