ACTUALITAT, Notícies del Món

Polèmica a Irlanda: portar tanga justifica una violació

“Pot semblar enutjós mostrar aquí un tanga. Però com creuen que se sent la víctima d’una violació quan la seva roba interior és mostrada en un tribunal?”.

Ha explotat la polèmica a Irlanda després que un acusat de violació quedés finalment lliure i sense càrrecs justificant la seva agressió per la roba interior que portava la víctima de tan sols 17 anys.

En el judici, l’advocat de l’acusat ha assenyalat el consentiment implícit de la víctima en portar aquest tipus de roba interior. I que el jurat tingués en compte que el tanga d’encaix és un senyal de consentiment per part de la menor. Segons l’advocat “Hem de mirar la forma que anava vestida. Ja que portava un tanga d’encaix”.

Finalment, l’home va quedar absolt amb una unanimitat del jurat, format per vuit homes i quatre dones, que van tenir en compte la defensa de l’acusat.

Tot això va causar que milers de dones i homes sortissin als carrers indignats amb cartells i robes interiors a la mà, penjant tangues en estenedors i al llarg de les voreres dels centres de les ciutats. A més, a Cork van posar llenceria al Palau de Justícia.

Aquests han estat altres protestes contra els arguments de l’advocat i el sistema judicial que segueix unes lleis de caràcter patriarcal:

Segons la directora del Centre de Violència Sexual: “L’advocat no és l’únic problema, sinó el sistema que ho permet” i “Com vesteix una dona és assumpte seu i no explicita ni interès ni consentiment”.

Cliona Saidléar, directora de l’Rap Crisi Network Ireland va dir que “No són passives davant aquest insult, d’aquesta presència del patriarcat en els nostres tribunals”, ja que en Irlanda del Nord, menys del 2% dels casos de violació condueixen a condemnes, segons un informe recent de la Inspecció de Justícia Penal.

També, durant una sessió del parlament irlandès, la parlamentària Ruth Coppinger va treure un tanga en protesta de la decisió final en el judici senyalant: “Pot semblar enutjós mostrar aquí un tanga. Però com creuen que se sent la víctima d’una violació quan la seva roba interior és mostrada en un tribunal?”. https://www.youtube.com/watch?v=JJ97Y6p9IkA#action=share

I no tan sols ha estat Irlanda, sinó que dones arreu del món demostren el seu desacord i ràbia en les xarxes socials amb roba interior a través del “hashtag”: #ThisIsNotConsent.

D’aquesta manera, cada dia dones segueixen lluitant contra un sistema patriarcal que evita l’opressió a les dones limitant-les a simples objectes sexualitzats.

Comentaris tancats.