ENTREVISTES, Sin categoría

“La joventut es desfasa molt en aquest carnaval”

Estem amb l’Eric Úbeda, un noi de 16 anys, que porta uns quants anys consecutius anant el carnaval de Vilanova i la Geltrú. Per això, hem contactat amb ell, volem que ens expliqui la seva experiència a aquest famós carnaval.

Abans de començar amb l’entrevista, podries dir-nos en què consisteix el carnaval de Vilanova?

El carnaval a Vilanova comença una setmana abans que en qualsevol altre lloc, ja que en aquesta setmana es fan “les comparses de nit”, és a dir, un surt la comparsa cada dia.

Després, el següent divendres es fa la merengada que és una tarda on fas merengue i el llences a la gent, és molt divertit i dura dues hores. Aquest mateix dia, a la nit, es fan les rigu, unes cavalcades amb gent disfressada. Després se surt de festa a la plaça de la Vila i posen un Dj amb música actual i hi ha molt bon ambient.

L’endemà, el dissabte, no es fa res, ja que són els dies del carnaval de Cubelles i Cunit, però diumenge torna el Carnaval amb la gran festa. Hi surten les comparses i on estàs tot el dia corrent per Vilanova llençant caramels. El moment més important és quan arribes a la plaça de la Vila i allà hi ha un espectacle.

Dilluns a la nit fan el paperet que és una festa més infantil on es llencen papers a l’aire i, finalment dimarts, per donar fi a aquesta festa es fa el vidalot, una festa més per adolescents.

Què són les comparses?

Les comparses és una tradició on una persona, amb el teu company de comparsa, indiferentment si és noi o noia, van corrent per Vilanova llençant caramels i escoltant música típica catalana.

El més divertit d’això és que quan arribes a la Plaça de la Vila hi ha una guerra de caramels on tothom està involucrat.

També una cosa típica de les comparses que és fer-li un regal al teu company de comparses, així mostrant l’afecte i la importància que té per a tu anar amb aquella persona a aquesta festa.

Les comparses acaben a la plaça del mercat on tothom està de festa i s’ho passa molt bé.

Quines edats es solen trobar al carnaval de Vilanova?

Hi ha de tot, per exemple, a les comparses de nit hi ha més adolescents. A la rigu i a la cavalcada es veu molta gent de tercera edat, a la nit torna a haver-hi molts adolescents.

A les comparses hi ha gent de totes les edats, hi ha els adolescents que ens agrada més córrer, llençar caramels i estar amb els amics i parella, i la gent gran que ho fa per tradició.

Com he dit, paperet és una festa més infantil i, per últim, el vidalot també abunden els adolescents.

Com actua la joventut en aquests tipus de carnavals?

Sent sincer, en aquest tipus de carnaval, la gent es dedica a sortir de festa, beure i passar-ho bé. Però, la meva experiència personal diu que al carnaval de Vilanova, es desfasen molt.

Veus a gent amb la cervesa a les 8 del matí, i això no vol dir que siguin un carnaval dolent, és una cosa que va de la mà de la majoria de festes de poble.

Per què hi ha tanta rivalitat entre Sitges i Vilanova?

Crec que bàsicament la rivalitat ve quan dues coses són molt bones i costa molt decidir, per exemple, com el Barça-Madrid.

Quin creus que és l’objectiu dels carnavals?

Crec que l’objectiu dels carnavals sincerament és gaudir, ja siguis una persona que t’agrada la festa i sortir fins a les tantes o si no és així i vols viure les tradicions, hi ha les comparses. També si t’agrada menjar bé, hi ha molts restaurants amb un menú especial pels carnavals.

Sempre tens una opció per passar-ho bé independentment del tipus de persona que siguis.

Penses que el carnaval ha canviat molt?

Penso que el carnaval ha canviat, com ha canviat la societat en aquests últims anys, és a dir, fa un parell d’anys, ningú sortia de festa i es desfasava tant com es veu ara, però, tot influeix; el tipus de música, el tipus de persones…

És a dir, penso, que abans el carnaval era per sortir amb els amics i passar-ho bé i ara hi ha moments on et pots trobar un borratxo i tenir problemes.

Què és el que més t’agrada d’aquest carnaval?

El que més m’agrada són les comparses; no hi ha tanta gent, ni tant alcohol, és més tradicional, més bonic. Jo, per exemple, fa dos anys que hi vaig amb la meva parella i em sembla molt bonic per recordar perquè són experiències úniques.

A quin tipus de persones recomanaries aquest carnaval?

Com he dit abans, qualsevol persona que tingui ganes d’apropar-se i passar el dia a Vilanova. És una experiència que tothom pot viure i val la pena anar-hi, i quantes més vegades, millor.

A més, comença una setmana abans i acaba 4-5 dies després, és dels millors carnavals, és el més semblant a un Carnaval de Rio que pots trobar a Espanya.

Comentaris tancats.