ACTUALITAT, Notícies del Món

Atac xenòfob contra els MENA de Castelldefels

L’alberg i escola de natura Cal Ganxo és un edifici sostenible i està situat en un punt enlairat de les muntanyes de Castelldefels, a 3 km de la platja i molt a prop del castell de la ciutat. En aquest centre s’acullen 35 menors estrangers no acompanyats, MENA, des de desembre i aquest dissabte va ser assaltat per un grup de joves del municipi.

Unes 25 persones encaputxades, segons fonts policials i la DGAIA, van entrar per la força a les instal·lacions, van trencar mobiliari i van llançar pedres contra joves i educadors, que es van veure obligats a tancar-se per no ser agredits. Dos educadors van ser atesos per contusions lleus i un dels menors va haver de ser trasllat a l’hospital de Viladecans, segons aquestes mateixes fonts. La policia encara investiga si va ser fruit d’una caiguda per les escales o pels cops dels altres joves que van irrompre al centre.

Aquest atac provenia d’una discussió entre els MENA quan tornaven sols cap al centre i un grup de joves del municipi, que va acabar amb llançament de pedres. Els Mossos van rebre l’alerta de la baralla a les 20.00 hores a través d’una trucada al 112, però la patrulla que va acudir al lloc no va poder identificar als implicats; tampoc hi va haver ferits, danys ni denúncia.

Aquest diumenge s’han repetit els incidents quan un grup d’unes 60 persones, entre ells alguns dels joves que dissabte van participar en l’atac violent, s’han concentrat davant del centre de menors a dos quarts de set de la tarda per llançar pedres contra l’edifici.

La intervenció de la policia catalana ha provocat que els manifestants es disparessin per la muntanya, per l’aïllament de l’alberg del nucli urbà, i després tornessin al lloc. Finalment, la policia va controlar la situació al vespre d’aquell mateix dia. La DGAIA ha decidit traslladar els menors a un altre centre de Santa Maria del Mar de Coma-ruga, encara que no s’ha confirmat per part de la Generalitat.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha lamentat els fets a través d’un comunicat: “Aquest tipus d’atacs violents no tenen cabuda en la nostra societat i són detestables per violents, intolerables, per injustos i del tot contraris al sentit majoritari de la societat catalana”. Homrani ha afegit que el Govern denuncia els fets davant la Fiscalia de delictes d’odi.

No obstant això, aquest no ha estat l’únic acte violent contra la immigració als centres catalans. Dimarts una persona va entrar armada amb un matxet en un altre centre de menors, en aquest cas a Canet de Mar. Els Mossos el van detenir per les amenaces, però no van haver-hi ferits.

Comentaris tancats.