Notícies del Món

Nou rècord de calor als oceans

Entre tots els indicadors del canvi climàtic, n’hi ha un que s’està tornant cada vegada més vermell. En 2018, els oceans van aconseguir rècord de calor. Ja el mes passat, les Nacions Unides van indicar que el període 2015-2018 va ser el més calorós des de l’inici dels estudis meteorològics.

En l’informe publicat dijous sobre l’estat del clima mundial, l’Organització Meteorològica Mundial destaca que el contingut tèrmic dels oceans ha assolit nous ascensos en 2018 entre 0 i 700 m de profunditat, registres que es remunten a 1955, i entre 0 i 2000 m (registres que es remunten de 2005), trencant els registres de 2017.

Un altre indicador alarmant és el nivell mitjà de la mar, que ha seguit augmentant a un ritme accelerat. Aquesta acceleració de l’augment es deu principalment a la pèrdua de la capa de gel.

En aquest informe, l’OMM també proporciona detalls sobre el nombre creixent de manifestacions físiques del canvi climàtic, com els fenòmens meteorològics extrems, i detalla el seu creixent impacte socioeconòmic. En 2018, la majoria dels perills naturals, que van afectar gairebé 62 milions de persones, estaven relacionats amb condicions  climàtiques extremes. Com en el passat, van ser les inundacions les que van afectar la majoria de les persones.

Més de 1.600 morts es van relacionar amb intenses onades de calor i incendis forestals a Europa, Japó i els Estats Units.

“Els últims quatre anys són els més calorosos mai registrats, i la temperatura global mitjana el 2018 va ser aproximadament 1 ° C més alta que els valors preindustrials”, va dir el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, en un comunicat.

Comentaris tancats.